torstai 20. syyskuuta 2012

Itsehoitotalli vs Täysihoitotalli.

Tuossa tylsyyksissäni luin ruskeaa sivustoa (ex vihreä sivusto) ja sain sieltä ajatuksen kertoa omat mielipiteeni otsikon vaihtoehdoista.

Ihan alkuun täytyy kuitenkin mainita, että olen täysin tyrmistynyt joidenkin tallinpitäjien asenteesta hoitaa asiakkaidensa hevosia. Voiko olla todellista, että nykyään aikuiset ihmiset eivät välitä siitä, kuinka hevosia hoidetaan tasapuolisesti. Omat putet kyllä huolehditaan kunnolla, mutta ne muiden hevoset jätetään aivan "heitteille".  En ala tähän nyt erittelemään hoitopuutteista, mutta voitte lukea niistä lisää TÄÄLTÄ. Aivan kamalia tapauksia tuolla etten sanoisi.

Monesti näitä kuuluisan  HTnetin keskusteluja lukiessani tulen todella onnelliseksi siitä, ettei omalle kohdalle koskaan ole sattunut mitään tuollaista. Tietty kokemusta mulla on vasta muutamasta vuodesta ja paikasta, mutta silti. Täälläpäin on toki sen verran pienet piiritkin, että tuollaiset kamalat tallinpitäjät varmaan tulis kaikkien tietoon samantein. On siis etuoikeus asua pienellä paikkakunnalla jossa kaikki tuntee toisensa jollaintavalla. En todellakaan voi ymmärtää näitä ihmisiä, jotka eivät välitä toisen omaisuudesta pätkän vertaa. Mielestäni kaikkia hevosia tulisi kohdella kuin omiaan sekä pitää huoli toisten ihmisten omaisuudesta (varusteet yms) yhtä hyvä huoli kuin omistaan.

Papsu asui mulla ollessaan ensimmäiset (melkein) 2vuotta Satumaassa täysihoidossa, jossa hevoset olivat tasavertaisia ja niitä hoidettiin yksilöinä, huolellisesti täydellä sydämellä. Jos Papsu näytti viluiselta tarhassa, se haettiin sisälle lämmittelemään, sain myös aina hyviä neuvoja kokeneemmilta hevosihmisiltä, kun itseäni en tuolloin voinut kovinkaan kokeneena pitää. En olisi voinut toivoa parempaa paikkaa meidän yhteisen taipaleen alulle. Papsu teki satunnaisesti tuntitöitä ja minä hoidin monipuolisesti tallihommia aina kun oli tarve, mutta pääosin kävin vain ratsastelemassa Papsun. Tuolle tallille voisin Papsun viedä koska vain, mutta tällähetkellä olen tyytyväinen Papsun tallipaikkaan itsehoitotallilla :)

Noin vuosi sitten (29.9) Papsu muutti Jokiharjuun pienemmälle yksityistallille, koska paikka oli taloudellisesti meille sopivampi. Halusin saada Papsun pois tuntikäytöstä, koska se ei siihen hommaan oikein sopinut, enkä olis pystynyt Papsua pitään täysihoidossa ilman sen tekemää tuntityötä. Hoidetaan hevosten hoito yhdessä Idean omistajan ja hevosten vuokraajien kanssa. Kirjataan tulevan viikon tallivuorot tallivuorolistaan(kuva), kun meneillään oleva viikko on lopuillaan. Sieltä sitten pystytään aina tarkistamaan, koska on omat vuorot jne.. Oon tykännyt kovasti olla tuolla tallilla koska teen tallihommia mielelläni. Nykyään pystyn ite seuraamaan paljonko Papsu syö ja juo päivässä ja huomaan helposti erilaiset muutokset hevosessa. En oikein voisi kuvitella enää vieväni Papsua täysihoitotallille, koska oon kuitenkin aika tarkka hevosenomistaja, heh =) On mukavaa kun voi ite vaikuttaa hevosen päivärytmiin ja touhuilla tallilla muutenkin, kuin ratsastuksen merkeissä. Siivoillaan tarhaa säännöllisesti joten nytkin, kamalalla kurakelillä, se pysyy suht hyvänä eikä ole ihan mutavelliä.

Tästä ei nyt kovin suurta kamppaulia saatu aikaan, mielestäni molemmat vaihtoehdot on sopineet meille, mutta kuitenkin reippaana heppatyttönä kallistun tuohon itsehoitoon, koska se vaan sopii meille tällähetkellä parhaiten ja tykkään tehdä tallihommia sen sijaan, että maksaisin suuria tallivuokria. Ja kuten sanoin, löytyy myös täysihoitotalli jonne voisin Papsun viedä koska vain, mutta jonnekin "tuntemattomampaan" paikkaan en kyllä kovin mielelläni hevostani nykypäivänä veisi.

Tällähetkellä siis toivon, että Papsu saisi asustella nykyisessä paikassa siihen asti, kunnes saan sen omaan talliini, omiin hoiviini. On tietysti harmillista, ettei meillä ole vielä omaa kunnollista kenttää, mutta ehkä me sekin vielä joskus valmiiksi saada ;) Ihan hyvin ollaan tähän asti pärjätty maastoillen, mutta tietysti olis mukavampaa kun vois useemmin ratsastaa hevosen läpi sileellä.

Tässä vielä meidän ilmotustaulu, johon kirjotellaan kaikki tärkeet huomiot, 
ettei tule turhia kommelluksia :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti